Ce este fibrinogenul: Rol și importanță în organism

Fibrinogenul este o proteină esențială din sânge care joacă un rol crucial în coagularea sângelui și în menținerea hemostazei, adică procesul de oprire a sângerării. Înțelegerea fibrinogenului, a funcțiilor sale și a importanței sale în organism este esențială pentru a aprecia cum corpul nostru gestionează răspunsurile la leziuni și menține echilibrul intern. În acest articol, vom explora ce este fibrinogenul, cum funcționează, de ce este important și ce implică nivelurile anormale ale acestuia în sânge.

Ce Este Fibrinogenul?

Fibrinogenul, cunoscut și sub denumirea de factorul I al coagulării, este o glicoproteină produsă de ficat și eliberată în sânge. Această moleculă mare este esențială pentru formarea cheagurilor de sânge. În mod normal, fibrinogenul circulă în sânge într-o formă inactivă, dar atunci când corpul detectează o leziune, acestă proteină este activată și transformată în fibrină, care formează baza cheagurilor de sânge.

Structura și Funcția Fibrinogenului

Fibrinogenul este format din trei perechi de lanțuri polipeptidice, denumite Aα, Bβ și γ. Aceste lanțuri sunt legate între ele pentru a forma o moleculă complexă. Când apare o leziune și sângele începe să curgă dintr-un vas de sânge, enzima trombină acționează asupra fibrinogenului, transformându-l în fibrină. Fibrina se organizează sub forma unor filamente care se împletesc pentru a forma un cheag de sânge stabil.

Importanța Fibrinogenului în Organism

Fibrinogenul joacă mai multe roluri esențiale în menținerea sănătății și funcționării normale a organismului:

1. Coagularea Sângelui

Cel mai important rol al fibrinogenului este în procesul de coagulare a sângelui. Când un vas de sânge este lezat, fibrinogenul este transformat în fibrină, care formează un cheag ce sigilează rana și oprește sângerarea. Acest proces este crucial pentru prevenirea pierderii excesive de sânge și pentru protejarea organismului împotriva infecțiilor.

2. Vindecarea Rănilor

Cheagul de sânge format din fibrină nu doar oprește sângerarea, ci și servește ca o matrice pentru vindecarea rănilor. Celulele implicate în repararea țesuturilor, cum ar fi fibroblastele, migrează în cheag și încep să reconstruiască țesutul lezat. Astfel, fibrinogenul contribuie la procesul de regenerare a țesuturilor și la vindecarea rănilor.

3. Inflamație și Reparare

Fibrinogenul joacă un rol în inflamație și în repararea țesuturilor. În timpul inflamației, fibrinogenul poate fi transformat în fibrină chiar și în absența unei leziuni evidente, ajutând la izolarea zonelor afectate și la limitarea infecțiilor sau a altor daune. Acest proces este parte a răspunsului imun al organismului și contribuie la apărarea împotriva infecțiilor și la repararea țesuturilor.

Niveluri Normale și Anormale de Fibrinogen

Nivelurile normale de fibrinogen în sânge variază între 200 și 400 mg/dL, deși aceste valori pot varia ușor în funcție de laboratorul care efectuează testul. Este important să menționăm că nivelurile de fibrinogen pot fluctua în funcție de diferiți factori, inclusiv starea de sănătate generală, prezența infecțiilor și stresul fiziologic.

Niveluri Scăzute de Fibrinogen

Nivelurile scăzute de fibrinogen, cunoscute sub denumirea de hipofibrinogenemie, pot duce la probleme de coagulare și la o capacitate redusă de a forma cheaguri de sânge. Cauzele hipofibrinogenemiei pot include:

 • Tulburări congenitale: Anumite afecțiuni genetice pot afecta producția de fibrinogen.
 • Boli hepatice: Deoarece ficatul produce fibrinogen, afecțiunile hepatice pot reduce capacitatea de producție a acestei proteine.
 • Coagulare intravasculară diseminată (CID): O afecțiune gravă în care fibrinogenul este consumat rapid pentru formarea cheagurilor anormale în întregul corp.

Simptomele hipofibrinogenemiei includ:

 • Sângerări excesive sau prelungite după răni minore sau intervenții chirurgicale.
 • Vânătăi frecvente și neexplicate.
 • Sângerări ale gingiilor sau ale nasului.

Niveluri Crescute de Fibrinogen

Nivelurile crescute de fibrinogen, cunoscute sub denumirea de hiperfibrinogenemie, pot indica o stare de inflamație sau un risc crescut de formare a cheagurilor de sânge. Cauzele hiperfibrinogenemiei includ:

 • Inflamații cronice: Afecțiuni precum artrita reumatoidă sau boala Crohn.
 • Boli cardiovasculare: Nivelurile ridicate de fibrinogen sunt asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral.
 • Infecții și traumatisme: Fibrinogenul este o proteină de fază acută, ceea ce înseamnă că nivelurile sale cresc în răspuns la infecții și leziuni.

Simptomele hiperfibrinogenemiei pot include:

 • Un risc crescut de formare a cheagurilor de sânge, care poate duce la complicații precum tromboza venoasă profundă sau embolia pulmonară.
 • Inflamație persistentă și durere în articulații sau mușchi.

Testarea și Diagnosticarea Nivelurilor de Fibrinogen

Testul de fibrinogen este utilizat pentru a evalua capacitatea de coagulare a sângelui și pentru a ajuta la diagnosticarea tulburărilor de coagulare. Testul poate fi solicitat în următoarele situații:

 • Sângerări inexplicabile: Pentru a evalua cauza sângerărilor excesive sau neobișnuite.
 • Tulburări de coagulare: Pentru a diagnostica tulburări precum CID sau hipofibrinogenemia.
 • Risc cardiovascular: Pentru a evalua riscul de boli cardiovasculare la pacienții cu factori de risc.

Cum se realizează testul de fibrinogen?

Testul de fibrinogen implică prelevarea unei mostre de sânge, care este apoi analizată în laborator pentru a măsura cantitatea de fibrinogen prezentă. Rezultatele sunt interpretate în contextul altor teste și simptome clinice pentru a oferi un diagnostic precis.

Tratamentul Anomaliilor Fibrinogenului

Tratamentul pentru nivelurile anormale de fibrinogen depinde de cauza subiacentă:

Niveluri Scăzute de Fibrinogen

 • Transfuzii de plasmă sau fibrinogen: În cazuri severe, pot fi necesare transfuzii de plasmă sau suplimente de fibrinogen pentru a corecta deficiențele.
 • Tratarea bolii de bază: Bolile hepatice sau alte afecțiuni care cauzează niveluri scăzute de fibrinogen trebuie tratate pentru a restabili nivelurile normale.

Niveluri Crescute de Fibrinogen

 • Medicamente antiinflamatoare: Pentru a reduce inflamația cronică.
 • Medicație anticoagulantă: În cazurile în care există un risc crescut de tromboză, medicamentele anticoagulante pot fi prescrise pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge.
 • Modificări ale stilului de viață: Reducerea factorilor de risc cardiovascular, cum ar fi fumatul, obezitatea și sedentarismul.

Concluzie

Fibrinogenul este o proteină esențială pentru coagularea sângelui și vindecarea rănilor. Nivelurile normale de fibrinogen sunt cruciale pentru menținerea sănătății hemostatice și prevenirea complicațiilor legate de sângerare sau formarea cheagurilor de sânge. Anomaliile nivelurilor de fibrinogen pot indica diverse afecțiuni medicale care necesită diagnosticare și tratament adecvat. Prin înțelegerea rolului și importanței fibrinogenului, putem aprecia mai bine complexitatea sistemului nostru circulator și importanța menținerii acestuia în echilibru.

About the Author: admin

You might like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *