Highslide for Wordpress Plugin
Tea House Ceremonia Ceaiului

Ceremonia ceaiului

Arta ceaiului – o adevarata ceremonie

Ceremonia ceaiului (chanoyu, chado sau sado in japoneza) este un ritual traditional influentat de budismul Zen prin care ceaiul verde matcha – sau “roua pretioasă lichida” – este preparat intr-o maniera ceremonioasa de catre o persoana initiata si servit unui grup mic de oaspeti intr-o atmosfera linistita.

In esenta sa, ceremonia ceaiului reprezinta expresia sintetica a aspectelor fundamentale ale culturii japoneze.

“Tea… is a religion of the art of life.” – Okakura

Calea ceaiului

Tot ceea ce se poate realiza
printr-o simpla actiune de oferire si primire a unei cani de ceai
are un singur scop
acela de a se ajunge la linistea sufleteasca
în strânsa comunitate cu aproapele nostru…

Aceasta este semnificatia caii ceaiului.
O cana de ceai poate, intr-adevar, sa propage pacea:
linistea, astfel dobandita, poate fi impartasita
devenind fundalul unui mod de a trai…

Cartea ceaiului

Scrisa in 1906 de Okakura Kakuzo, Cartea ceaiului prezinta, intr-o scriitura simpla dar deosebit de poetica, istoria ceremoniei ceaiului, influentele ei asupra artei, dar si asupra stilului de viata asiatic, in general, si japonez in special, autorul sustinand ca arta ceaiului, nascuta in China, a atins perfectiunea abia dupa ce a ajuns pe taramurile nipone.

Initial un medicament, ceaiul a devenit o bautura reconfortanta, patrunzand apoi pe taramul poeziei. Distractia favorita a societatii educate in China secolului al VIII-lea, in Japonia secolului al XV-lea a fost ridicat la rangul de religie a frumosului, sub numele de “calea ceaiului”. Un cult bazat pe adoratia frumusetii ascunse in sordidul cotidian, filosofia ceaiului propavaduieste puritatea si armonia, miracolul bunatatii reciproce si increderea in ordinea sociala.

De mentionat este faptul ca filosofia ceaiului nu trebuie inteleasa de maniera occidentala, ca o suma sterila de concepte estetice sau morale, desi ea exprima si idei etice si religioase despre natura si om, ci mai ales ca igiena, atat trupeasca, cat si spirituala. Nu in ultimul rand, calea ceaiului “intrupeaza adevaratul spirit al democratiei orientale, pentru ca le permite tuturor adeptilor sa fie aristocrati ai gustului”.

Arta ceaiului este deosebit de complexa si rafinata. Ea se adreseaza deopotriva cunoscatorilor cat si celor ce sunt la inceput de drum. Descoperirea ei necesita rabdare si perseverenta. “Tot ceea ce este nou pare a fi greu”. Insa, in timp, simturile se rafineaza, informatiile se diversifica, ceea ce parea dificil la inceput incepe sa capete sens si, intr-o buna zi, descoperi cu uimire ca ceea ce faci a devenit “natural”.

Atunci cand toate cele 5 simturi sunt implicate in acest proces (vaz, auz, miros, pipait si gust) apare o stare deosebita de armonie si de pace interioara. Cand toate simturile sunt in armonie, prin miscare si atingere (in timpul prepararii ceaiului), prin vaz (observand intregul proces), prin miros (savurand nuantele fine ale ceaiului), prin auz (folosind o muzica in surdina) si prin gust (in timp de degustati ceaiul) creati o atmosfera speciala, incarcata de mister.

Exista multe legende si povestiri legate de aparitia ceaiului, unele dintre ele incarcate de mister si incertitudine, probabil cele mai multe fiind “legende urbane” (sau rurale). Am ales sa scriu despre o poveste care pare a fi mai realista, mai ales ca se refera la o personalitate importanta a timpului. Ma refer la imparatul de atunci (2737 IC), Shen Nung, care este considerat parintele agriculturii din China. Acesta e obiceiul de a degusta plantele pentru a desoperi efectul terapeutic al acestora. Legenda spune ca intr-o zi, atunci cand statea la umbra unui copac si bea dintr-o cana cu apa calda, o frunza a cazut in cana sa. Astfel a aparut prima infuzie de ceai. Imparatul a observat gustul usor amarui al noii bauturi precum si efectul tonic. Si asa a aparut ceaiul… Pare cam banal dar cateva frunze au influentat profund intreaga cultura a unui continent.

Social

Vizitatori online:  

Google+

Gandul zilei

LIVE YOUR BLISS!

UserOnline